Bahan-bahannya:
200 g butter
80g gula aising
360 g tepung gandum /superfine flour
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
Custard Filling:
2 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
8 sb gula pasir
500 ml susu segar/ long life
2 biji telur
2 sb butter
Cara membuatnya:
Pastry:
Pukul butter dan gula sampai kembang.Masukkan telur sedikit demi sedikit. Masukkan esen vanila n pukul. Masukkan tepung sampai jadi doh.
Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan. Cucuk dengan garfu di atas permukaan terapan supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10 min pada suhu 170-180.
Tunggu sejuk sedikit dan keluarkan shell. Sedia dimasukkan filling atau shell boleh disimpan di dalam bekas kedap udara.
Sapukan bahagian dalam kulit tat dgn sedikit coklat cair (jika suka).
Paipkan filling di atas shell tadi. Banyak atau sikit bergantung pada kehendak masing2. Susun buah-buahan mengikut citarasa dan kreativiti.
Sedia utk dimakan. Boleh simpan dlm fridge kalau ada lebih..hihihihh
Untuk filling.
Campurkan tepung gandum, tepung jagung, gula dan sedikit susu di dalam satu bekas dan kacau. Masukan telur dan kacau rata.
Masukkan lebihan susu dan kacau rata.
Masak bancuhan di atas api yang perlahan. Kacau selalu supaya tidak berketul dan hangit.
Masukkan butter sederhana semua bahan dan gaul hingga sebati.
Masak sehingga bancuhan menjadi pekat dan bersinar, padamkan api dan biarkan sejuk.
Selamat Mencuba
200 g butter
80g gula aising
360 g tepung gandum /superfine flour
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
Custard Filling:
2 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
8 sb gula pasir
500 ml susu segar/ long life
2 biji telur
2 sb butter
Cara membuatnya:
Pastry:
Pukul butter dan gula sampai kembang.Masukkan telur sedikit demi sedikit. Masukkan esen vanila n pukul. Masukkan tepung sampai jadi doh.
Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan. Cucuk dengan garfu di atas permukaan terapan supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10 min pada suhu 170-180.
Tunggu sejuk sedikit dan keluarkan shell. Sedia dimasukkan filling atau shell boleh disimpan di dalam bekas kedap udara.
Sapukan bahagian dalam kulit tat dgn sedikit coklat cair (jika suka).
Paipkan filling di atas shell tadi. Banyak atau sikit bergantung pada kehendak masing2. Susun buah-buahan mengikut citarasa dan kreativiti.
Sedia utk dimakan. Boleh simpan dlm fridge kalau ada lebih..hihihihh
Untuk filling.
Campurkan tepung gandum, tepung jagung, gula dan sedikit susu di dalam satu bekas dan kacau. Masukan telur dan kacau rata.
Masukkan lebihan susu dan kacau rata.
Masak bancuhan di atas api yang perlahan. Kacau selalu supaya tidak berketul dan hangit.
Masukkan butter sederhana semua bahan dan gaul hingga sebati.
Masak sehingga bancuhan menjadi pekat dan bersinar, padamkan api dan biarkan sejuk.
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment