Bahan-Bahan :
1/2 kg daging - potong ikut citarasa masing,bersih dan toskan
4 sudu besar rempah kerutuk
2 sudu besar cili boh
1 biji bawang besar - dimayang
3 cawan santan pekat
2 sudu besar kicap pekat
1/2 keping gula melaka/manisan
2 sudu besar kerisik
rempah ratus secukupnya - 2 kuntum bunga lawang,3 kuntum bunga cengkih,1 batang kulit kayu manis,3 biji buah pelaga
3 sudu besar minyak
2 biji cili merah - dipotong memanjang
sedikit air jika perlu
Bahan Kisar@Tumbuk :
1/2 bawang besar
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
Cara-cara Menyediakan:
1. Masukkan rempah kerutuk,bahan yang dikisar serta cili boh ke dalam mangkuk dan gaulkan sebati.
2. Panaskan minyak dalam periuk.
3. Masukkan bawang besar yang dimayang,rempah ratus dan tumiskan hingga naik bau.
4. Kemudian,masukkan bahan no 1 tadi dan tumiskan lagi hingga naik minyak.
5. Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya pekat. Masukkan air jika perlu.
6. Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka,cili merah dan juga kerisik.Gaulkan sebati.
7. Siap untuk dihidang.
Selamat mencuba !!
No comments:
Post a Comment