ads
Thursday, 24 July 2014
Resepi Kuih Tako
Lapisan Bawah:
25 gm tepung hoen kwe hijau @ 3 sudu besar
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
2 biji sengkuang cina - di potong dadu
Lapisan Atas:
25 gm tepung hoen kwe putih
2 cawan sartan - 1/2 cawan santan + 1 1/2 cawan air
Secubit garam
Cara cara:
1.Susun kotak pandan atas tray. Aturkan potongan sengkuang Cina dalan kotak pandan tadi.
2.Satukan semua bahan lapisan bawah dalam kuali dan masak atas api sederhana sambil mengacau hingga ia meletup-letup dan pekat, terus tutup api dan masukkan dalam kotak pandan tadi. Ketepikan.
3.Kemudian buat pula lapisan atas. Satukan semua lapisan atas dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil dikacau. Sama seperti proses memasak lapisan bawah. Bila ia meletup-letup kecil, tu terus tutup api.
4.Pastikan lapisan bawah tadi dah mengeras baru tuang lapisan putih. Tuang dari bahagian tepi dulu supaya ia tak bolos ke lapisan bawah. Tuang perlahan.
5.Tunggu sejuk dan kemudian boleh di simpan dalam peti ais. Makan sejuk-sejuk sedap!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment