ads
Thursday, 24 July 2014
Resepi Puding Black Pearl
Bahan Untuk Setengah Adunan :
• 20 gm agar-agar
• 5 3/4 gelas air
• 3 biji telur
• 1 1/4 gelas gula
• 1 tin susu cair
• 1/2 bungkus cincau ~ dipotong dadu
• 1/2 sudu makan tepung jagung
• 1/2 sudu teh esen vanilla
Cara Membuatnya :
1. Mula2 masakkan agar-agar dengan air yang telah disukat tadi sehingga larut.
2. Pukulkan telur dengan gula sehingga sebati.
3. Masukkan susu cair, tepung jagung dan esen vanilla.
4. Pukul lagi adunan ini sehingga sebati.
5. Kemudian masukkan adunan ke dalam agar2 tadi.
6. Kuar perlahan2 dan masakkan sehingga 30 - 45 minit.
7. Tutup api dan biarkan sebentar.
8. Kemudian masukkan potongan cincau tadi ke dalam adunan agar2.
9. Kuar lagi sehingga rata.
10. Masukkan adunan ke dalam acuan dan sejukkan.
11. Setelah sejuk barulah masukkan ke dalam peti ais.
selamat mencuba sis
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment