ads
Wednesday, 10 December 2014
RESEPI AGAR-AGAR LAPIS KELADI
Bahan-bahannya:
35 gm agar-agar - rendam dulu dan toskan
1.25 liter air
250 ml santan pekat
200 gm gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 camt esen keladi
1/2 camt paste keladi (berwarna ungu)
2 helai daun pandan
Secubit garam
Cara-caranya:
1. Masak agar-agar dengan air dan daun pandan hingga mendidih dan agar-agar hancur.
2. Masukkan gula dan garam, biarkan mendidih sekali lagi baru masukkan santan dan susu pekat manis. Jangan lupa selalu mengacaunya agar ia tidak meruap.
3. Bila agar-agar telah mendidih masuk esen keladi. Kecilkan api. Separuh dari agar-agar di dalam periuk di masukkan kedalam loyang/acuan dan separuh lagi di biarkan di dalam periuk.
4. Masukkan paste keladi yang berwarna ungu ke dalam agar-agar di dalam acuan dan biarkan membeku.
5. Apabila agar-agar di dalam acuan membeku, garu-garukan permukaanya dengan garfu dan masukkan agar-agar tanpa warna di dalam periuk tadi atas lapisan agar-agar ungu.
6. Biarkan membeku.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment