ads
Wednesday, 10 December 2014
Kek Lapis Kastard Keladi / Yam Custard Layer Cake sedap
Bahan Kek Sponge
130gm gula kaster
125gm tepung kek
1 sudu teh serbuk penaik
15gm ovalette
5 biji telur
40ml air
75ml minyak masak
Pewarna unggu
Bahan A (Kastad Keladi)
500ml air
160gm gula kastor
1 sudu besar serbuk agar-agar segera (instant jelly)
Bahan B
400ml santan pekat KARA
85gm tepung Hoen Kwee putih
150gm keladi - di rebus dan lecek
1 sudu teh pewarna unggu
1/8 sudu teh garam halus
Loyang 9" Loose Base Tin
Hiasan : Whip cream (jika suka) dan kelapa kering
Cara Membuatnya :
1. Satukan semua bahan kek kecuali minyak masak, pukul dengan kelajuan perlahan hingga bergaul rata kemudian pukul dengan kelajuan tinggi selama 6 minit hingga pekat. Perlahankan mixer, masukkan minyak masak, putar hingga sebati.
2. Alaskan loyang dengan kertas minyak dan tuang adunan dan bakar pada suhu 180C selama 45 minit atau hingga masak.
3. Sejukkan kek dahulu dan potong kepada 2 atau 3 lapisan. Potong 1cm keliling tepi kek supaya saiznya lebih kecil sedikit dari loyang dan kastard dapat memenuhi tepinya.
4. Kastard Keladi : Satukan semua bahan A dalam periuk, masak di atas api sederhana hingga mendidih.
5. Satukan bahan B dalam blender dan kisar hingga halus. Tuang ke dalam adunan A, kacau di atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih. Angkat dan sejukkan sebentar.
6. Sediakan Loyang bulat 9" loose base tin (boleh ditanggalkan bawahnya) yang di basahkan terlebih dahulu. Masukkan satu lapisan kek span dan tuangkan 1/3 kastard keladi di atasnya hingga memenuhi ruang di sekeliling loyang. Hentakkan loyang sedikit supaya kastard dapat sampai ke dasar loyang.
7. Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi krim kastard. Buat hingga habis lapisan kek.
8. Hentakkan 2-3 kali loyang di atas meja supaya kastard padat ke bahagian bawahnya.
9. Biarkan kek sejuk baru di masukkan ke dalam peti sejuk.
10. Keluarkan kek dari acuan dan hias dengan whip cream (dipukul dahulu) dan taburan kelapa kering.
11. Kek Lapis Kastard Keladi, enak di hidang dingin...nyummy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment